Ko su oni?


Postoji nekoliko vrsta letećih insekata koje su sposobne da ubodu i povrede vašu životinju.

Komarci:

Pripadaju važnoj grupi letećih insekata koji se hrane krvlju. Prisutni su u umerenim i tropskim predelima sveta. Imaju važnu ulogu u prenošenju bolesti na ljude i životinje. Pronalazimo ih na mestima gde je visoka vlažnost (reke, jezera, močvare, bare, dvorišta).

Mužjaci obično žive 7 dana a ženke znatno duže, 4 do 5 meseci. Ženke imaju sposobnost hibernacije. Odrasle ženke ubadaju kožu i hrane se krvlju domaćina. Nakon toga polažu jaja (100-400) u vodu. Nakon polaganja jaja u potrazi su za novim domaćinom. Neophodno je da prođe 2 do 3 nedelje da se iz jaja razvije odrasli komarac.

 

Papadaći (pustinjske muve):

 


 

To su muve koje bodu, veoma slične komarcima. Odgovorni su za prenošenje mnogih bolesti na ljude i životinje. Možemo ih naći u kamenim zidovima dok ih na suvim mestima retko pronalazimo. Omiljeno stanište su im kameni zidovi starih kuća.

Životni vek papadaća je između 2 nedelje i 2 meseca. Polažu jaja u vlažnim predelima (slivnici i otpadi). U roku od 4 do 7 nedelja iz jaja se razviju odrasli paraziti. Razvojni ciklus nekada traje i duže, jer jedan larveni stadijum može celu zimu da provede u stanju hibernacije.

 

Muve koje grizu:

 


 

To su male muve koje možemo pronaći tokom dana u štalama a nekada i u kućama. One ne prenose bolesti ali njihov ujed boli, posebno pse i konje (najviše boli ubod u uho) ​

Ženke legu jaja (oko 800) u fekalijama konja i krava. Razvoj prelaznih oblika traje od 2 nedelje do 2 meseca a nekada i duže jer jedan larveni stadijum ima sposobnost da hibernira tokom zime.

Da li je moj pas izložen parazitskim muvama koji grizu?

Zavisi od regije u kojoj živite i načina života Vašeg ljubimca.

Samo psi koji žive blizu konja i krava su ugroženi. Muve koje grizu su odgovorne za mnoge kožne probleme pasa iz ugroženih područja.

 

Rizici


Komarci:

Pored neprijatnosti koje izazivaju ujedi komaraca prenose i nekoliko ozbiljnih bolesti.

Glavno oboljenje pasa je kardiopulmonarna dirofilarioza, poznatija kao "bolest srčanog crva". Bolesti prate progresivni znaci srčane insuficijencije: pas ne može da podnese napor (gubi dah, opšta slabost organizma). Ako se ne leči oboljenje je smrtonosno. Prevencija ove bolesti je veoma važna.

Papadaći:

Ugrizom papadaći prenose ozbiljnu bolest: lajšmaniozu. Kod pasa ovo oboljenje prate opšta slabost, smanjenje apetita i promene na koži ( gubitak dlake, perut, ulceri, pucanje kandži). Terapija postoji ali potpuno izlečenje nije moguće. Iz ovih razloga prevencija ovog oboljenja je veoma važna.

Muve koje grizu:

Njihovi ujedi ne prenose bolesti ali uzrokuju bol i patnju životinje. Ujedi se teško leče, posebno ako muva svaki put ujeda životinju na isto mesto. Prevencijom možete spasiti životinju od bola i neprijatnosti.

 

Kako da se borimo protiv letećin insekata?


U borbi protiv ujeda letećih insekata (izvor ozbiljnih bolesti) preporučuje se upotreba sredstava koja imaju dugotrajno delovanje. Određena sredstva, poput permetrina, rasteruju komarce, papadaće i muve koje grizu.

Repelentska aktivnost je postojana nekoliko nedelja, u zavisnosti od koncentracije upotrebljenog repelenta.

 

 

 

​​​​​​​​​​​