Ko su one ?


Šta je buva?

Buva je mali insekt bez krila, poznat po svojoj neverovatnoj sposobnosti skakanja, do 1000 puta više od njene visine. Odrasla buva je stalno nastanjena u krznu vašeg kućnog ljubimca.

Buva je parazit koji se hrani krvlju pasa i mačaka. Ona ih ugrize u proseku od 4 do 10 puta dnevno, a može da apsorbuje 15 puta više krvi od vlastite težine! Svaki ugriz izaziva svrab i jako iritira kožu vašeg ljubimca.

Kako Vaš ljubimac dobija buve?

Vaš pas ili mačka dobijaju buve prolazeći u blizini mesta izleganja buva.

Izleganje je mesto gde mlade buve izlaze iz svojih lutki. To su najčešće mesta gde vaš ljubimac voli da leži: napolju (dvorište, bašta ...), ali i u vašem domu (tepisi, kauč, korpica ...). Okolina sadrži 95% ukupne populacije buva u obliku jaja, larvi i lutki.

Buve se izlegu kada se stvore optimalni uslovi vlažnosti i toplote i kada su prisutna živih bića na kojima mogu da parazitiraju . Period maksimalnog rizika počinje u proleće. Međutim, u toploj kući koju grejemo, uslovi su pogodni tokom cele godine!

Čak i psi koji malo izlaze mogu dobiti buve, na primer ako prolaze kroz mesta gde su boravile infestirane mačke.

Kako se buve izlegu na ovim mestima?

Buve se razmnožavaju vrlo brzo: ženke mogu da polože 50 jaja dnevno. Jaja polažu na vašim ljubimca, a zatim jaja padaju u okolinu. Larve izlaze iz jaja i skliznu u tepih ispod nameštaja ili između podnih dasaka... Larve se pretvaraju u lutke u kojima će se preobraziti u mlade buve. Mlade buve otkrivaju prisustvo domaćina i izlaze iz svoje čaure. One skaču na životinju i hrane se njihovom krvlju. Mlade ženke ubrzo počnu da ležu nova jaja i ciklus ponovo počinje. Kada jednom zaposednu vaše domaćinstvo, buve mogu mesecima da borave u svojoj čauri čekajući optimalne uslove. Ukoliko primetite buvu na Vašem ljubimcu, verovatno vam je domaćinstvo već infestirano!

 ​​

Rizici

Osim iritacije kože koja nastaje ugrizom buva, one mogu da prenesu pojedina oboljenja i da izazovu alergije, kako na vašim ljubimcima tako i vama.

o Alergijski dermatitis izazvan ujedom buva (FAD)
 

To je teška alergija kože pasa i mačaka . Pas / mačka se neprestano češu i oštećuju svoju kožu (koja se može zaraziti). Životinja gubi dlaku sa leđa i baze repa.

o Prenošenje pantljičare (Dipylidium caninum)

Pas (ili mačka) se može infestirati pantljičarama tako što proguta buvu koja je prenosilac larve D. caninum. Dipylidium caninum je najčešći parazit pasa i mačaka. Vrlo je dug, može dostići od 30 do 50 cm. Prstenovi koji sadrže jaja pantljičare se eliminišu zajedno sa izmetom životinje. Parazit nadražuje anus infestiranih životinja. One pokušavaju da se oslobode neprijatnosti trljanjem delova oko anusa po zemlji. Ovo ponašanje se naziva "sankanje."


photo : ENVL

Kako ih se rešiti?

Neophodno je očistiti životinju od unutrašnjih parazita efikasnim lekom. Čišćenje od unutrašnjih parazita mora da prati i tretman protiv buva. Samo na ovaj način tretman će biti efektivan na duže staze.

 

Bakterijske infekcije

 

Buve mogu da prenesu bakterije na životinje. Ove infekcije obično prolaze neprimećeno ali ponekad su praćene simptomima (povišena temperatura, slabost).

 

Pojedine bakterije se mogu preneti na čoveka, poput bartonelle (uzročnik bolesti mačijeg ogreba).

 


 

Anemija Životinja napadnuta buvama može patiti od anemije usled gubitka krvi apsorbovane od strane parazita. Takve životinje se brzo zamaraju.

Infestacija staništa

Odrasle buve žive na vašem ljubimcu u čijoj dlaci polažu jaja koja padaju gde god da životinja prolazi. Iz tih jaja izlaze larve. Larve se kreću po skrovitim mestima, u pukotinama, nameštaju, prostirkama i tepisima. One tkanjem prave zaštitnu lutku. Pomoću nje, one mogu preživeti mesecima u vašem domu. Dakle, pseudo-invazije nakon odmora ili poznati fenomen "buva po podu" su klasična pojava u kućama ili stanovima koji su bili prazni mesecima. Povratak živih bića u stan stimuliše aktivaciju brojnih buva koje će izaći iz opne i ugrizima ukazati na prisutnost. 

Buve i domaćinstvo


Na koji način dolazi do infestacije domaćinstva?

Odrasle buve žive na vašem ljubimcu. One polažu jaja koja padaju po domaćinstvu gde god da životinja prolazi. Iz tih jaja izlaze larve. Larve se kreću po skrovitim mestima, u pukotinama, nameštaju, prostirci i tepisima. One tkanjem prave zaštitnu lutku. Pomoću nje, one mogu preživeti mesecima u vašem domu ili dvorištu.

Između buva, vaše životinje i vaše kuće se uspostavlja začarani krug.

Prema tome, samo 5% prisutnih buva je na vašoj životinji, dok je 95% u vašem okruženju u vidu jaja, larvi i lutki: domaćinstvo predstavlja rezervoar buva!

Kako da reagujemo u slučaju infestacije našeg domaćinstva?

U slučaju obimne infestacije domaćinstva:

- Detaljno usisajte: podove, prostirke, jastuke, nameštaj ...

- Upotrebite sredstvo protiv buva direktno u domaćinstvu kako bi eliminisali većinu parazita. Ova sredstva su u obliku spreja, praška ili pare.

- Zaštitite redovno Vaše ljubimce uz pomoć FRONTLINE® combo pipeta. FRONTLINE® combo ima dvostruko dejstvo: ubija odrasle buve na životinjama i blokira reproduktivni ciklus buva. Redovno aplikovan FRONTLINE® combo sprečiće pojavu novih buva u vašem domaćinstvu.


Sve životinje u Vašem domaćinstvu bi trebalo da budu zaštićene od parazita.

 

Kako se boriti protiv buva?

Dva pristupa borbi: na životinjama i u domaćinstvu

Odrasle buve žive na vašem ljubimcu. Životinje se stalno mogu reinfestirati, od proleća do zime. Mlade buve napuštaju čauru samo pri optimalnoj vlažnosti i temperaturi i u prisustvu potencijalnog domaćina.

Domaćinstvo je rezervoar buva: 95% buva je u životnom prostoru vašeg ljubimca u vidu jaja, larvi i lutki. Da bi pobedili invaziju buva, neophodno je voditi uporednu borbe: jednu protiv odraslih buva na životinji i drugu protiv nezrelih oblika buva u domaćinstvu.

Antiparazitska formula FRONTLINE® combo obogaćena sa IGR (regulator rasta insekata) ima dvostruko dejstvo: ubija odrasle buve na životinji i prekida reproduktivni ciklus buva. Ukoliko ga redovno aplikujete, FRONTLINE® combo efektivno sprečava pojavu novih buva u vašem domaćinstvu i sprečava stalnu reinfestaciju vašeg ljubimca.

Od infestacije do prevencije

Kada se odomaće, buve je teško istrebiti. Učaurene su veoma otporne na dejstva brojnih insekticida.
Najbolji način da izbegnete infestaciju buvama je dobra prevencija!
Nekoliko saveta za dobru prevenciju:

o Tretirajte vašu životinju pre nego što primetite parazite na krznu.
o Pružite ljubimcima redovnu zaštitu, ukoliko je potrebno svakog meseca. Redovnom zaštitom smanjujemo rizik masovne infestacije životinje i domaćinstva koje se teško rešavamo.
o Istovremeno zaštitite sve životinje prikladnim antiparazitikom.

I na zaštićenim životinjama možemo da primetimo parazite!

o Antiparazitici ubijaju parazite kada su na životinjama. Prema tome, normalno je da ih vidimo na krznu životinje pre nego što stupe u kontakt sa antiparazitikom i umru.
o Buve umiru u roku od 24 sata. Tokom tog perioda ih možemo videti na životinjama
o Brojni prelazni oblici buva su prisutni u životnoj okolini. Svakog dana životinja može da pokupi nove buve. Za lečenje infestacije neophodna je redovna zaštita i dug vremenski period.

 
​​​​​​​​​​​​​