Česta pitanja

  Proizvodi

 

faq  

Q. Šta je FRONTLINE?

A. FRONTLINE ® proizvodi su veterinarski lekovi protiv parazita. Omogućavaju Vam da se borite protiv parazita vaših ljubimaca. FRONTLINE® paleta obuhvata specifične proizvode za pse, mačke i lasice.

Q. Kako da nanesem FRONTLINE® u pipeti na celo telo životinje ?

A . Pipetu morate prislonitu direktno na kožu životinje (ne na dlaku) u predelu između lopatica (kod pasa) odakle pas ne može polizati let. Ako tretirate mačku, aplikujte lek na kožu u predelu gde se vrat spaja sa glavom, odakle ga mačka ne može polizati.
FRONTLINE ® sadrži aktivni sastojak fipronil. Kada se nanese, fipronil se deponuje u lojnim žlezdama kože životinja. Nakon toga se preko dlačnih folikula ravnomerno izlučuje na dlaku i kožu životinje. Buve i krpelji koji skoče na životinju će biti ubijeni u direktnom kontaktu sa lekom.

Q. Da li buve i krpelji moraju da ujedu mog ljubimca da bi FRONTLINE delovao?

A. Ne, FRONTLINE ubija buve i krpelje kontaktom još na dlačnom pokrivaču ljubimca. Ipak, neće sprečiti parazite da ujedu vašeg ljubimca (nije repelent).

Q. Primeću jem parazite u mojoj kući, zašto tretman nije uspeo u mom domaćinstvu?

A. Odrasle buve koje su ubijene na vašem ljubimcu su samo deo problema. Te buve su prethodno izlegle jaja koja su sa dlake ljubimca skliznula u vaše domaćinstvo, što je dovelo do infestacije vašeg životnog prostora. Zbog toga je ključno da rešite problem u kući (ukoliko je očigledno da buve grizu ljude ili ako je bilo pauza u tretmanu životinje) jer 95% populacije buva predstavljaju jaja, larve i lutke dok samo 5% čine odrasle buve koje se hrane na vašim ljubimcima. Ukoliko se ne ubije, odrasla buva može da izleže do 50 jaja dnevno. Jaja buva neprestano padaju sa životinje dok se ona kreće. Mlade buve kada osete toplotu tela, vibracije i ugljen dioksid potencijalnog domaćina skaču na njega. Često usisavanje i pranje prostirki na temperaturi većoj od 60 stepeni će smanjiti broj jaja, lutki i larvi u vašem okruženju.

Q. Po sle koliko vremena nakon aplikacije ljubimci mogu da se kupaju ili da plivaju?

A. Kupanje ljubimca jedan sat pre tretmana ne utiče na dejstvo leka samo ako su koža i krzno životinje potpuno suvi. Preporučuje se da ne kupate ljubimca 48 sati nakon aplikacije leka.

Q. Upravo sam upotrebio proizvod drugog brenda za tretman protiv buva, posle koliko vremena mogu da upotrebim FRONTLINE ®?

A. Minimalna pauza između upotrebe FRONTLINE® preparata i bilo kog drugog porizvoda je 4 nedelje. Za dodatne informacije konsultujte se sa veterinarom

Q. Da li mladim životinjama mogu da aplikujem FRONTLINE® Spot On?

A. FRONTLINE ® Spot On i FRONTLINE® Combo se mogu upotrebiti kod:
Mačića > 8 nedelja ili 1 kg
Štenaca > 8 nedelja ili 2 kg
FRONTLINE ® Tri-Act za pse se koristi kod:
Štenaca > 8 nedelja ili 2 kg

Q. Šta je "IGR" ?

A. FRONTLINE ® combo sadrži IGR (regulator rasta insekata). To je molekul (metopren) koji smanjuje polaganje jaja buva, ograničava presvlačenje larvi i sprečava formiranje lutki. Sprečava infestaciju domaćinstva kao i nove infestacije životinje
Delovanje na rast insekata je važno jer okruženje životinje predstavlja rezervoar buva: 95% buva se nalazi u domaćinstvu u vidu jaja, larvi i lutki (ugnjezdeni u tepisima, prostirkama i jastucima)
Aplikovanje IGR-a utiče na čistoću životnog prostora.

Q. Redovno tretiram ljubimca FRONTLINE®-om. Da li je normalno da primetim buve nakon tretmana?

A. Aktivan sastojak FRONTLINE® -a , fipronil, ubija buve tako što im remeti rad nervnog sistema pa su buve pre smrti hiperaktivne. Buve koje umiru obično se podignu do površine krzna ljubimca pa je vidljivost buva neposredno nakon aplikovanja leka znak da lek deluje.
Važno je da ne zaboravimo da je većina populacije buva u životnom okruženju životinje a ne na samoj životinji. Ukoliko primećujete veliki broj buva nekoliko dana nakon tretmana ljubimca moguće je da vam je domaćinstvo infestirano. Nekad je potrebno 3 meseca da se reši problem infestacije buvama (u nekim slučajevima i duže).

Saveti:
Redovno korisitite FRONTLINE® proizvode
Sve životinje u domaćinstvu tretirajte prikladnim antiparazitikom.

​​​​​​​